.::PRO The BesT Cs Clan::.

Forumul Oficial Al Celui Mai Tare Clan De Cs, PRO # !!!
 
AcasaCalendarFAQCautareMembriGrupuriInregistrareConectare

Distribuiţi | 
 

 Curs PHP : Introducere [Partea 1]

In jos 
AutorMesaj
Mircea
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 388
Data de înscriere : 12/10/2008

MesajSubiect: Curs PHP : Introducere [Partea 1]   Mar Noi 11, 2008 2:16 pm

Introducere

Până nu demult, în Internet erau puţini cei care realizau şi foloseau fişierele de comenzi - scripturile. Recent, însă, tot mai multă lume îşi construieşte propriile pagini Web, sau chiar propriile centre Web, iar limbajele de comenzi, pentru realizarea de script-uri, devin tot mai importante. În acelaşi timp, aceste limbaje devin tot mai uşor de învăţat, iar PHP este unul din ele, poate cel mai simplu şi cel mai puternic (deocamdată).

Ce este PHP?

PHP vine de la "Hypertext Preprocessor" şi este un limbaj de comenzi-script pentru server (se spune că acţionează pe partea serverului - server-side language). Adică fişierele cu comenzi PHP rulează pe serverul Web, nu în navigator, pe staţia client. Cu alte cuvinte, nu trebuie să ne batem capul cu compatibilitatea soft a calculatorului personal de pe care navigăm. PHP este un limbaj relativ nou (comparativ cu alte limbaje precum Perl (CGI) şi Java), dar devine rapid unul dintre cele mai răspândite şi mai populare din Internet.

De ce PHP?

De ce ar trebui preferat PHP altor limbaje, precum Perl? Şi de ce ar trebui să învăţ'ăm de fapt un limbaj pentru scripturi?

Învăţarea sau măcar înţelegerea unui limbaj care să ne permită scrierea de scripturi Web, poate schimba complet viziunea lărgind grozav posibilităţile de publicare şi activitate pe Web. Chiar dacă putem descărca scripturi gata făcute, din centre precum Hotscripts, acestea, de regulă, includ reclama pentru autorul respectiv şi nu ne vor oferi exact ce dorim. Înţelegând limbajul vom edita mai uşor aceste scripturi, pentru ca să facă ceeace dorim, sau chiar putem crea scripturi noi, proprii.

Folosirea scripturilor în propriul centru Web ne permite să adăugăm multe elemente de noutate şi interactivitate, precum formularele de feedback, cărţile de oaspeţi, sistemele colaborative numite message boards, contoare ale vizitelor şi multe alte elemente mai avansate precum sistemele portal, cele de management al conţinutului, gestionarii de reclame (advertising managers), etc. Astfel de elemente sunt necesare pentru a obţine o imagine de profesionist. Mai mult, oricine vrea acum să lucreze în industria de proiectare şi dezvoltare se centre Web va descoperi că este mult mai simplu să găsească un loc de muncă atunci când ştie PHP şi programarea Web.

Ce ne trebuie?

Aşa cum am menţionat înainte, PHP este un limbaj pentru scripturi pe partea de server (server-side). Asta însemnă că, utilizatorii nu trebuie să-şi instaleze nimic în plus, ca soft, dar pe platforma unde rulează serverul Web (gazda Web) trebuie să avem instalat PHP. Acesta poate fi deja inclus (încorporat) în serverul Web, dar dacă nu ştim: este sau nu instalat, putem să ne lămurim, ăpătând răspunsul cu ajutorul primului script din acest curs. Dacă serverul nu suportă PHP atunci va trebui să apelaşi la administratorul său pentru a-l instala, PHP-ul fiind un produs public - putând fi descărcat gratuit şi simplu de la http://www.php.net. Altă cale este să vă găsiţi o altă gazdă Web care suportă PHP. Sau să vă instalaţi propriul server Web împreună cu PHP.

Scrierea în PHP

Pentru a scrie un fişier în PHP pe calculatorul propriu nu vă trebuie nimic alceva decât un simplu editor de texte (precum Notepad din Windows). Lansaţi-l şi pregătiţi-vă să scrieţi primul script PHP.

Declaraţia PHP

Scripturile PHP sunt întotdeauna incluse între două taguri PHP, conform aceleaşi scheme ca şi în HTML. Astea spun serverului să preia information dintre ele şi să o interpreteze ca expresie din PHP. Există trei forme diferite de marcare a expresiilor - comenzilor PHP, şi anume:
Cod:

<?
comenzi PHP
?>

<?php
comenzi PHP
php?>

<script language="php">
comenzi PHP
</script>


Toate trei acţionează - se comportă exact la fel. In cele ce urmează vom folosi doar prima variantă, pentru simplitate (<? şi ?>). Dar pot fi folosite, la fel de bine oricare din cele trei. Atenţie, combinarea lor nu este însă permisă, nu putem folosi pentru deschidere <? iar pentru închidere </script> , spre exemplu.

Primul script

Primul script PHP este desigur unul banal şi totuşi esenţial. Tot ce va face este să furnizeze informaţiile despre instalarea şi starea PHP-ului pe server. Scrieţi cu editorul de texte următoarele:

Code:
<?
phpinfo();
?>


Aşa cum se vede este o singură linie de cod PHP. Este o funcţie standard din PHP, numită phpinfo, care va cere serverului să scrie şi să transmită un tebel standard cu informaţiile de configurare a serverului.

O observaţie importantă din acest exemplu: linia de cod PHP se termină cu punct şi virgulă (Wink. Asta-i foarte important ca sintaxă. La fel ca în multe alte limbaje de comenzi sau de programare, liniile trebuie să se termine cu un marcaj anume,adesea tot (Wink, iar dacă acest terminator este omis rezultă o eroare.

Încheierea şi testarea scriptului

Odată scris, scriptul trebuie salvat ca fişier dându-i un nume. În acest caz, să-i spunem phpinfo.php. Apoi trebuie să încărcăm fişierul pe server, în spaţiul uzual al documentelor Web. După asta, folosind navigatorul, apelăm scriptul prin URL-ul corespunzător. Dacă lucrează (şi dacă PHP este instalat pe server) atunci vom obţine o listă amplă, plină cu detalii despre situaţia PHP pe server.

Dacă scriptul nu lucrează şi apare o pagină albă, atunci avem sau o eroare în modul în care a fost scris scriptul, sau serverul nu suportă această funcţie (situaţie extrem de puţin probabilă). Dacă, în locul afişării informaţiilor apare o ofertă de descărcare a fişierului (download), sau ne apare chiar scriptul aşa cum a fost scris (sursa), înseamnă că PHP nu este instalat pe server. Caz în care trebuie sau să căutăm alt server sau să instalăm PHP.

Nu strică să păstraţi acest script pentru utilizări ulterioare.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://pro-clan1.forumz.ro
 
Curs PHP : Introducere [Partea 1]
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
.::PRO The BesT Cs Clan::. :: PhP & HTML :: Tutoriale PhP-
Mergi direct la: