.::PRO The BesT Cs Clan::.

Forumul Oficial Al Celui Mai Tare Clan De Cs, PRO # !!!
 
AcasaCalendarFAQCautareMembriGrupuriInregistrareConectare

Distribuiţi | 
 

 Curs PHP : Cicluri Si Vectori [Partea 4]

In jos 
AutorMesaj
Mircea
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 388
Data de înscriere : 12/10/2008

MesajSubiect: Curs PHP : Cicluri Si Vectori [Partea 4]   Mar Noi 11, 2008 2:20 pm

Cicluri şi Vectori

Introducere

În ultimele lecţii ale acestui curs am văzut cum manevrăm texte şi variabile &ncirc;n PHP şi cum putem folosi instrucţiunea IF pentru a le compara ca să luăm decizii. Acum vom vedea cum folosim altă parte importantă a PHP, salturile.

Ciclul WHILE

Ciclul WHILE este una din comenzile cele mai utile din PHP. Fără a fi prea compl;icată. Un ciclu WHILE va executa, aşa cum sugerează şi numele, o anumită parte de cod (un set de instrucţiuni), atâta timp cât este îndeplinită o anumită condiţie.

Repetarea de un număr fixat de ori

Dacă avem o anumită secvenţă de instrucţiuni care trebuie repetate de un număr fixat de ori (fără a le rescrie), atunci putem folosi un ciclu while. Spre exemplu, dacă vrem să scriem cuvintele "Hello World" de 5 ori, putem face astfel:

Code:
$times = 5;
$x = 0;
while ($x < $times) {
echo "Hello World";
++$x;
}


Cum interpretăm acest script? Primele două linii sunt doar atribuiri ale variabilelor. Variabila $times capătă valoarea din condiţia ciclului, în acest caz - 5 . Variabila $x este contorul care va număra de câte ori se execută secvenţa. După aceste atribuiri, urmează linia WHILE. Acesta comandă repetarea secvenţei dintre acolade, câtă vreme $x este mai mic decât $times (alfel spus, repetarea până câ,nd $x devine egal cu $times). Secvenţa care se execută repetat apare în următoarele 2 linii (între acolade).

După linia echo care afişează textul, apare o altă linie foarte importantă:

++$x;

Din programare ştim că asta înseamnă incrementarea variabilei $x, adică acelaşi lucru cu:

$x = $x + 1;

Astfel, la fiecare repetare, variabila $x ia pe rând valorile 1, 2, 3, 4, 5. La ultima, condiţia din linia WHILE nu mai este îndeplinită şi ciclul ia sfârşit.

Folosirea lui $x

Variabila de contorizare ca ciclului (în cazul de mai sus $x ) poate fi folosită nu numai pentru numărare. Spre exemplu, dacă vrem să creem o pagină web cu toate numerele de la 1 la 1000 în ea, putem fie să scriem fiecare număr în parte, fie să folosim următoarea secvenţă:

Code:
$number = 1000;
$current = 0;
while ($current < $number) {
++$current;
echo "$current<br>";
}


Ce ar fi de spus despre acest script? Mai întâi că am plasat, spre deosebire de cazul dinainte, comanda de incrementare ++$current; înaintea instrucţiunii echo . Asta pentru că dorim să începem cu scrierea lui 1 , nu a lui 0. De fapt, linia ++$current; poate fi plasată oriunde în ciclul WHILE. După cum se pot efectua orice operaţii aritmetice asupra numărului în cauză.

Vectori şi matrici

Vectorii sunt structuri obişnuite în majoritatea limbajelor de programare. Sunt variabile speciale care pot lua mai mult decât o singură valoare, toate stocate în spaţiul propriu numerotat - în vector. Vectorii sunt extrem de utili mai ales la ciclurile WHILE.

Definirea unui vector

Definirea - iniţializarea unui vector este puţin diferită de cea a unei variabile normale. În exemplul următor vom introduce un vector cuprinzând 5 nume:

Code:
$names[0] = 'John';
$names[1] = 'Paul';
$names[2] = 'Steven';
$names[3] = 'George';
$names[4] = 'David';

Aşa cum se vede, componentele unui vector sunt numerotate, pornind de la 0. Pentru a adăuga o valoare uneui vector trebuie să specificăm poziţia din cadrul vectorului - prin intermediul indicelui plasat între parantezele drepte [ ].

Citirea unui vector

Citirea unui vector se face exact la fel ca şi atribuirea. Tot ce avem de făcut este să precizăm numele vectorului şi numărul componentei dorite. Astfel, dacă vrem să vedem cel de al treilea nume (din vectorul $names ) putem folosi scriptul:

Code:
echo "Al treilea nume este $names[2]";


Which would output:

Al treilea nume este Steven

Folosirea vectorilor şi ciclurilor

Una din cele mai utile utilizări a ciclurilor apare pentru a extrage informaţiile dintr-un vector. Spre exemplu, dacă vrem să scoatem umătoarea listă de nume:

Code:
Numele 1 este John
Numele 2 este Paul
Numele 3 este Steven
Numele 4 este George
Numele 5 estes David


Putem folosi următorul cod:

Code:
$number = 5;
$x = 0;
while ($x < $number) {
$namenumber = $x + 1;
echo "Numele $namenumber este $names[$x]<br>";
++$x
}


Aşa cum se poate vedea, folosim variabila $x din acest ciclu pentru a afişa numele înregistrate într-un vector. Iar pentru afişare am folosit variabila $namenumber care este cu o unitate mai mare decât $x. Asta deoarece numerotarea (indixarea) vectorului porneşte de la 0.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://pro-clan1.forumz.ro
 
Curs PHP : Cicluri Si Vectori [Partea 4]
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
.::PRO The BesT Cs Clan::. :: PhP & HTML :: Tutoriale PhP-
Mergi direct la: