.::PRO The BesT Cs Clan::.

Forumul Oficial Al Celui Mai Tare Clan De Cs, PRO # !!!
 
AcasaCalendarFAQCautareMembriGrupuriInregistrareConectare

Distribuiţi | 
 

 Curs PHP : E-mail cu PHP [Partea 5]

In jos 
AutorMesaj
Mircea
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 388
Data de înscriere : 12/10/2008

MesajSubiect: Curs PHP : E-mail cu PHP [Partea 5]   Mar Noi 11, 2008 2:22 pm

E-mail cu PHP

Introducere

Este extrem de simplu de trimis un mesaj e-mail din PHP, spre deosebire de situaţia din alte limbaje de comandă care necesită o iniţializare aparte, tip CGI. De fapt, în PHP avem doar o singură comandă mail() pentru a trimite un mesaj. Utilizată în formatul următor:

Code:
mail($destinatar,$subiect,$corpul_mesajului,$antet);


In acest exemplu variabilele indică prin numele lor sintaxa comenzii. De fapt se pot include chiar textele în comandă. Să le luăm pe rând: Mai întâi variabila $destinatar. Aceasta conţine adresa e-mail la care să fie transmis mesajul. Variabila $subiect trebuie să conţină textul care dorim să apară în linia Subject: a mesajului. Iar variabila $corpul_mesajului conţine textul mesajului - conţinutul său.

Prin variablia $antet se transmit componentele suplimentare din antetul mesajului. Cel mai des e vorba despre câmpul From: , dar poate fi inclusă oricare linie din antet, precum Cc:, sau Bcc: .

Trimiterea unui mesaj E-mail

Mai înainte de a expedia un mesaj, dacă folosim variabile atunci va trebui ca, mai întâi să iniţializăm aceste variabile. Iată un exemplu:

Code:
$destinatar = "jalobean@relis.uvvg.ro";
$subiect = "despre PHP";
$corpul_mesajului = "PHP este unul dintre cele mai bune limbaje de comenzi pentru alcătuirea scripturilor";
$antet = "From: webmaster@uvvg.ro\n";
mail($destinatar,$subiect,$corpul_mesajului,$antet);
echo "Mesaj trimis la $destinatar";


Acest cod va face două lucruri. Va trimite un mesaj la adresa jalobean@relis.uvvg.ro , cu subject: 'despre PHP' şi cu textul:

PHP este unul dintre cele mai bune limbaje de comenzi pentru alcătuirea scripturilor

iar mesajul e-mail va apare ca venind de la webmaster@uvvg.ro . Dar va mai fi transmis şi textul:

Mesaj trimis la jalobean@relis.uvvg.ro

către navigator.

Formatul - aspectul mesajului e-mail

In exemplul de mai sus, în variabila $antet, linia From: este încheiată cu \n. Acesta reprezintă un simbol foarte important la trimiterea unui e-mail. Este codul pentru "linie nouă". Cum în antetul mesajului (şi deci şi în variabila $antet) putem avea mai multe linii, fiecare trebuie să se încheie cu combinaţia \n . Acesta este standardul international pentru formatul mesajelor e-mail.

Combinaţia aceasta de trecere la linie nouă ( \n ) poate fi folosită şi în corpul mesajului, în variabila $corpul_mesajului . Dar nu are voie să apară nici în adresa de destinaţie (în variabila $destinatar ), nici în subiectul mesajului (variabila $subiect ).

Comanda Mail fără variabile

In sintaxa comenzii mail() nu contează numele variabilelor ci doar poziţia - ordinea lor. Adică, în exemplul de mai sus putem folosi alte patru variabile numite $v1 , $v2 , $v3 şi $v4 . Totul se poate scrie şi într-o singură linie, introducând direct textul, în forma:

Code:
mail("jalobean@relis.uvvg.ro","despre PHP","PHP este unul din cele mai bune limbaje","From: webmaster@uvvg.ro\n");


Dar asta devine ceva mai dificil de citit.

Erori

Aşa cum orice programator ştie foarte bine, este foarte uşor să faci greşeli într-un script, după cum e foarte simplu să intervină greşeli în scrierea adreselor e-mail (în mod special dacă folosim scriptul pentru a construi mesajele). Din cauza asta, este util să adăugăm scriptului o secvenţă de verificare, de forma:

Code:
if(mail($to,$subject,$body,$headers)) {
echo "Mesajul e-mail a fost trimis la $to cu subiectul: $subject";
} else {
echo "A intervenit o eroare la trimiterea mesajului. Verificaţi scriptul şi asiguraţi-vă că adresa e-mail $to este corectă";
}


Acest script pare suficient de limpede. Dacă mesajul este expediat fără probleme, acest fapt va fi comunicat - va apare în fereastra navigatorului. Similar, în cazul unei erori, vom recepţiona atenţionarea cuvenită, cu sugestii de remediere.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://pro-clan1.forumz.ro
 
Curs PHP : E-mail cu PHP [Partea 5]
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
.::PRO The BesT Cs Clan::. :: PhP & HTML :: Tutoriale PhP-
Mergi direct la: