.::PRO The BesT Cs Clan::.

Forumul Oficial Al Celui Mai Tare Clan De Cs, PRO # !!!
 
AcasaCalendarFAQCautareMembriGrupuriInregistrareConectare

Distribuiţi | 
 

 Curs PHP : Observaţii finale [Partea 7]

In jos 
AutorMesaj
Mircea
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 388
Data de înscriere : 12/10/2008

MesajSubiect: Curs PHP : Observaţii finale [Partea 7]   Mar Noi 11, 2008 2:25 pm

Observaţii finale

Introducere

In lecţiile precedente am văzut elementele de bază privind PHP şi scrierea unui script în PHP. Acum vom mai vedea câteva amănunte, oarecum disparate.

Comentariile

Ca la orice limbaj de programare, este important să introducem în script-ul pe care-l facem şi comentarii. Dacă lucrăm la un script împreună cu altcineva, atunci trebuie să-l ajutăm să înţeleagă ce am vrut, cum am abordat problema, ce reprezintă variabilele introduse... Dacă punem scriptul la dispoziţia studenţilor sau a comunităţii celor preocupaţi de PHP sau de aplicaţia realizată, cu atât mai mult este nevoie de comentarii în script. Chiar şi dacă nu avem planuri atât de mari, comentariile ne vor fi de folos peste un timp, atunci când vom dori să ne amintim cum am făcut ca să-l putem modifica adaptându-l altor cerinţe.

In PHP există două moduri de a introduce comentarii. Unul folosit pentru o singură linie de comentariu, altul folosit, mai ales, pentru comentarii mai largi, care privesc mai multe linii. Comentariul dintr-o linie se scrie în forma:

// comentariul se poate scrie aici

Tot ce apare în linie după marcajul // va fi ingnorat la execuţia scriptului. Marcajul şi comentariul aferent poate apare oriunde pe linie (la început, sau după o serie de comenzi, spre exemplu:

Code:
print "Hello $name"; // Salutam vizitatorul


Modul de comentariu pe mai multe linii este:

Code:
/* The following piece of code will take the input
the user gave and will check that it is valid before
adding it to the database */


Textul este plasat deci între marcajele /* şi */ . Tot ce se află între acestea va fi ignorat la execuţie. Este foarte important să nu uităm să închidem comentariul, cu */ , altfel scriptul nu va rula deloc.

Print, Echo şi HTML

Aşa cum poate aţi remarcat, în cele 6 lecţii din acest curs, au fost folosite patru moduri diferite de a scoate - transmite informaţiile către navigator:

Code:
echo("textul de aici");
echo "textul de aici";
print("textul de aici";
print "textul de aici";


Fiecare din liniile de mai sus face acelaşi lucru, aşa încât putem folosi oricare dintre variante într-un script. Si nu există nici o constrângere de a utiliza o aceeaşi variantă pe parcursul aceluaşi script. Singura problemă este că, aşa cum am discutat în lecţia a 2-a, toate apariţiile semnului " în codul HTML trebuie să apară (să fie înlocuite cu) \" chestie care, la un script lung, poate să dureze. Asta ne conduce la o parte foarte utilă a PHP. Dacă, spre exemplu, creem dinamic un antet al unei pagini Web cu PHP, atunci o să avem o succesiune de coduri cam aşa:

Code:
<?
Prima parte a codului PHP
?>
Codul HTML
<?
Partea finală a codului PHP
?>

Asta merge şi mai bine dacă codul PHP va continua de unde a fost lăsat, adică cam aşa:

Code:
<?
IF Statement {
?>
HTML For IF Being Correct
<?
} else {
?>
HTML For IF Being Wrong
<?
}
?>


Trebuie, desigur, să nu uităm să închidem buclele din instrucţiunea IF (o eroare destul de frecvent întâlnită).

One Line Prints

Este foarte util să plasăm cod HTML în scriptul PHP, dar ce ne facem atunci când vrem să punem valoarea unei variabile în acea parte de cod. Spre deosebire de cazul când folosim instrucţiunile echo sau print, nu putem pune numele unei variabile intr-o secţiune care nu este cod PHP. In schimb, variabila poate fi inclusă într-o mică secvenţă PHP.

Spre exemplu, dacă vrem să scriem numele cuiva, dintr-un script, cu formatare HTML, putem face astfel:

Code:
<font face="Arial" size="7" color="red"><b><? echo($variablename); ?></b></font>

Adică am adăugat pur şi simplu în secvenţa HTML următoarea secvenţă PHP:

Code:
<? echo($variablename); ?>

care este totuna cu:

<?
echo($variablename);
?>


doar că-i totul pus într-o singură linie.

Concluzii:

Acest curs a explicat câteva din elementele de bază ale PHP şi ar trebui să vă ajute să lucraţi cu PHP. Pentru mai multe detalii vizitaţi PHP.net, pagina oficială a PHP. Ceea ce lipseşte din acest curs, cum poate aţi observat, este exact folosirea PHP cu o bază de date. Asta fiind însă una din principalele raţiuni pentru care lumea foloseşte PHP şi prezentând deci un interes aparte, subiectul a fost lăsat pentru un curs separat de PHP/MySQL.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://pro-clan1.forumz.ro
 
Curs PHP : Observaţii finale [Partea 7]
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
.::PRO The BesT Cs Clan::. :: PhP & HTML :: Tutoriale PhP-
Mergi direct la: